Soja - Informatie over soja en sojaproducten
Soja is tandvriendelijk
Soja lijkt ook gunstig voor de gezondheid van de tanden. Dit blijkt uit een Japanse studie waaraan bijna 4.000 Japanse studentes deelnamen. De studie werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift BioMed Central Public Health. Soja en de isoflavonen die erin voorkomen zijn tandvriendelijk omdat ze lijken te beschermen tegen bepaalde aandoeningen van het tandvlees en de kaak.Peridontale aandoeningen zijn chronische ontstekingen van het tandvlees en/of de boven- en onderkaak. Deze aandoeningen kunnen leiden tot bloedend tandvlees, loszittende tanden en in het ergste geval zelfs tot wegrottend tandvlees. De oorzaak ligt meestal in bacteriƫle plaque. De belangrijkste voorzorgsmaatregelen om deze aandoeningen te voorkomen zijn regelmatig tandenpoetsen en flossen, niet roken, regelmatige gebitscontrole en een evenwichtige voeding. Maar ook het immuunsysteem speelt een belangrijke rol in het voorkomen van deze aandoeningen. Steeds vaker worden de isoflavonen uit soja in verband gebracht met een positief effect op het immuunsysteem. Net daarom namen de Japanse onderzoekers de invloed van soja op dergelijke aandoeningen onder de loep.
Sojaproducten passen perfect in een evenwichtige en gebalanceerde voeding. Het feit dat deze studie aanhaalt dat sojaproducten ook tandvriendelijk kunnen zijn, is een extra pluspunt.
Bron: Tanaka K, Sasaki S, Murakami K, Okubo H, Takahashi Y, Miyake Y. Relationship between soy and isoflavone intake and periodontal disease: the Freshmen in Dietetic Courses Study II. BMC Public Health 2008;8:39.