Wat zijn sojabonen?
We consumeren dagelijks voedingsmiddelen die soja bevatten zoals margarine, koekjes, vleesvervangers, enz. maar weinigen hebben ooit echte sojabonen gezien. In de supermarkt vind je ze meestal niet, in de Aziatische winkel of natuurvoedingswinkel meestal wel. De sojaboon is familie van de peulvruchten zoals erwten, groene boontjes en pinda's. Sojabonen rijpen dan ook in peulen, maar deze worden niet gegeten. Er zijn ongeveer 1000 sojaboon variëteiten met elk verschillende eigenschappen.Hoewel de meeste sojabonen geel zijn, zijn er ook enkele minder courante variëteiten met een zwarte, bruine of groene kleur. Er zijn ongeveer 1000 sojaboon variëteiten met elk verschillende eigenschappen.
In het verre oosten vormt de sojaboon al duizenden jaren het hoofdbestanddeel van het voedselpakket.
De sojabonen zijn zeer veelzijdig: ze kunnen zo gebruikt worden, of verwerkt tot sojamelk, tofu, tempeh, sojasaus en miso.
De hele sojabonen zijn een uitstekende bron van eiwitten (40%), onverzadigde vetten, mineralen, vitamines, voedingsvezel en gezondheidsbevorderende componenten zoals isoflavonen, fytaten en saponinen. De sojaboon overtreft alle andere voedingsmiddelen, zelfs vis en vlees, wat betreft het eiwitgehalte. Behalve het hoog eiwitgehalte zijn de eiwitten van de sojaboon ook van zeer goede kwaliteit omdat ze alle 8 essentiële aminozuren in een zeer gunstige verhouding bevat.
Het is ook mogelijk om sojaplanten genetisch te veranderen zodat ze immuun zijn voor onkruidbestrijdingsmiddelen. Het voordeel is dat de sojaplanten voordelig verbouwd kunnen worden maar de gevolgen hiervan voor mens en milieu zijn nog onbekend.
Commentaren