Soja - Informatie over soja en sojaproducten
Sojaconsumptie evenaart effect bloeddrukverlagende medicijnen
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat een sojarijke voeding de bloeddruk tot 10% doet dalen. De resultaten van het onderzoek werden recent gepubliceerd in het toonaangevend wetenschappelijk vakblad Archives of Internal Medicine. Sojaconsumptie zorgt voor een significante daling van de bloeddruk. Dat is het resultaat van een onderzoek, uitgevoerd bij 60 vrouwen tussen 48 en 65 jaar. De vrouwen volgden gedurende 16 weken een dieet dat ervoor gekend is het risico op hart- en vaatziekten te verlagen. De eerste acht weken werd het dieet dagelijks verrijkt met sojanoten die isoflavonen en 25 gram soja-eiwit bevatten. De laatste acht weken werd eenzelfde dieet, maar ditmaal zonder toevoeging van sojanoten, gevolgd. Na elke dieetperiode werd de bloeddruk gemeten.Natuurlijke bloeddrukverlager
In België kampt zo'n 11% van de volwassenen met een te hoge bloeddruk (hypertensie). Een verhoogde bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Volgens de onderzoekers kan de recent aangetoonde bloeddrukdaling door soja elke tien jaar één sterfgeval op elf voorkomen. Soja is volgens hen dan ook een gezond en eenvoudig voedingsmiddel dat kan bijdragen tot het verlagen van de bloeddruk. "Dat soja zijn vaste plaats verdient in een hartvriendelijke voeding, werd reeds bevestigd door de goedkeuring van de cholesterolverlagende gezondheidsclaim in de VS en het VK. Deze nieuwe studie toont aan dat soja ook interessant kan zijn voor andere gezondheidsaspecten," aldus Christine Debeuf, International Science & Nutrition Manager Alpro soya.Bron: Welty FK, Lee KS, Lew NS, Zhou JR. Effect of soy nuts on blood pressure and lipid levels in hypertensive, prehypertensive, and normotensive postmenopausal women. Arch Intern Med 2007;167:1060-7