Soya - Contact  
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

Recent nieuws betreffende soja

Eerste Vlaamse soja geoogst

Alpro, AVEVE, het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) en het Departement Landbouw en Visserij hebben samen een project opgestart voor de teelt van soja in Vlaanderen. Een vijftal landbouwers willen een gezamenlijke sojaoogst behalen van 100 ton op een oppervlakte van 25 ha. In 2018 wil men die oppervlakte verdubbelen en tegen 2015 mikt men op een verdere groei tot 1000 ha. De soja zal gebruikt worden voor de bereiding van sojamelk en andere sojaproducten door Alpro. 2017-06-30

Alpro wordt Danone

Het Franse zuivelbedrijf Danone neemt de Amerikaanse producent van sojamelk WhiteWave Foods over, het moederbedrijf van Alpro. Danone betaalt ongeveer 10 miljard dollar voor WhiteWave. 2016-07-07

Alpro moet communicatie over yoghurt aanpassen

Het Brusselse hof van beroep oordeelde dat sojaproducten van voedingsbedrijf Alpro geen "variant op" zuivel zijn, maar ze mogen het wel een "alternatief" van zuivel noemen. 2015-03-24

Daidzeïne vermindert groei borsttumoren in knaagdieren

Deze studie werd uitgevoerd om de anti-kanker effecten daidzeïne en zijn metabolieten in knaagdieren te onderzoeken. 2013-01-08

Soja verlaagt risico op diabetes type 2

Deze study concludeerde dat op basis van de verkregen cijfers ongezoete sojaproducten en isoflavonen een beschermend effect hebben op het risico van type 2 diabetes. 2011-11-21

Soja-eiwit vermindert ontsteking in muizen met colitis ulcerosa

Amerikaanse onderzoekers hoopten een beschermend effect van de probiotische bacteriën Lactobacillus rhamnosus op colitis ulcerosa bij muizen te kunnen aantonen, maar in de plaats daarvan vonden ze dat soja-eiwit in staat was om de ontsteking te verminderen. 2011-07-01

Alpro lanceert sojadranken met een Plus

Alpro lanceert twee nieuwe sojadranken met gezondheidsbevorderende toevoegingen: Alpro Plus Plantensterolen en Alpro Plus Calcium. 2011-03-07

Nieuwe studie ondersteunt het cholesterolverlagende effect van soja-eiwit

Uit een nieuwe studie blijkt dat de consumptie van soja-eiwit het totaal cholesterol en niet-HDL cholesterol waarden significant verlagen en dat dit effect veel sterker is dan voor melkeiwit, bij patiënten met matig hoog cholesterolgehalte. 2011-01-10

Soja verlicht slaapproblemen tijdens de menopauze

Uit een Braziliaans onderzoek blijkt dat soja-isoflavonen slaapproblemen bij vrouwen in de menopauze kunnen verminderen. 2010-10-29

Soja-isoflavonen verminderen risico op herval van borstkanker

De studie concludeerde dat een hoge inname van soja-isoflavonen geassocieerd wordt met een lager risico op borstkankerherval bij postmenopausale met progesteron- en oestrogeenafhankelijke borstkanker en deze die behandeld werden met het anti-kanker geneesmiddel anastrozol. 2010-10-25

Derde week van de soja

ENSA organiseert van 20 tot 27 september 2010 voor de derde keer de Week van de Soja. Dit jaar staat de Week in het teken van duurzaam leven en in het bijzonder van ecologische voeding. 2010-09-16

Aldi lanceert SoyPro sojaproducten

Aldi lanceert een volledig en permanent gamma sojaproducten, bestaande uit sojamelk natuur, sojamelk met vanille, sojamelk met choco, vanille dessert, choco dessert en sojaroom. 2010-08-02

Soja kan opvliegers tijdens menopauze verlichten

Soja kan ongemakken tijdens de menopauze verlichten, zo blijkt uit recent Italiaans onderzoek. De isoflavonen, natuurlijke plantenbestanddelen uit soja, kunnen namelijk het aantal opvliegers verminderen. 2010-02-10

Soja verlaagt kans van sterfte bij borstkanker

Onderzoekers analyseerden gegevens van de Shanghai Breast Cancer Survival Study, waarbij 5042 vrouwen tussen de 20 en 75 jaar met borstkanker werden gevolgd. Zij vonden dat vrouwen met de hoogste sojaconsumptie 29 procent minder kans hadden op overlijden en 32 procent minder kans op hervallen in vergelijking met patiënten met de laagste inname. 2009-11-04

Soja beschermt tegen beroerte

De consumptie van soja zou wel eens een gunstig effect kunnen hebben op het risico van een beroerte. Personen die meer dan 300 gram sojaproducten consumeerden hadden 77% minder risico op een beroerte dan degenen die minder dan 50 gram sojaproducten consumeerden. 2009-09-12

Alpro verkocht aan Dean Foods

Vandemoortele verkocht haar Alpro Divisie aan Dean Foods voor een prijs van ongeveer $325 miljoen. 2009-06-15

Soja-isoflavonen remmen de groei van de dikke darmkanker

Een Canadese studie toonde aan dat een levenslange blootstelling aan soja-isoflavonen remmend werkt op de ontwikkeling van dikke darmkanker bij mannelijke Sprague-Dawley ratten. 2009-02-20

Soja-eiwit en metaboolsyndroom

Soja-eiwit inname oefent een geslachtspecifieke invloed uit op het risico van het metaboolsyndroom, met een licht verlaagt risico bij vrouwen, maar een verhoogd risico bij mannen. Aanvullende onderzoeken zijn nodig om deze resultaten te bevestigen en om de exacte mechanismen van de waargenomen effecten te bepalen. 2009-01-12

Soja verlaagt risico op bortskanker

Vrouwen die elke dag een portie soja gebruiken, hebben 18 percent minder kans op het ontwikkelen van borstkanker. Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim 35.000 Chinese vrouwen. 2008-09-22

Sojaproducten verlagen bloedcholesterol

Zelfs een matige inname van soja-eiwit kan een gunstige invloed hebben op de verschillende bloedlipiden. Dat blijkt uit een nieuwe meta-analyse naar de invloed van soja-eiwit op de bloedcholesterol. 2008-08-06

Soja remt vooruitgang prostaatkanker

Uit een Amerikaans onderzoek komen aanwijzingen dat regelmatige sojaconsumptie de progressie van prostaatkanker afremt. 2008-06-17

Soja is tandvriendelijk

Soja lijkt ook gunstig voor de gezondheid van de tanden. Dit blijkt uit een Japanse studie waaraan bijna 4.000 Japanse studentes deelnamen. De studie werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift BioMed Central Public Health. 2008-05-05

Risico op hersenbloeding kan met 54 percent dalen door regelmatige sojaconsumptie

Voor het eerst toont een wetenschappelijke studie aan dat een hoge sojaconsumptie de kans op het ontwikkelen van een hersenbloeding aanzienlijk kan doen dalen. Het in Japan uitgevoerde onderzoek wijst op een risicodaling van maar liefst 54%. 2008-04-04

Soja biedt antwoord op explosie aan diabetes patiënten

Het aantal mensen met diabetes neemt schrikbarend toe. Wereldwijd gaat het inmiddels om ruim 245 miljoen mensen en over 20 jaar zullen dat er naar schatting 380 miljoen zijn. 2008-03-08

Soja-allergenen verminderd door gisting

Volgens een onderzoek door wetenschappers van de Universiteit van Illinois en het Instituto de Fermentaciones Industriales in Madrid kan fermentatie de allergeniciteit van soja verminderen en de hoeveelheid aminozuren verhogen. 2008-01-09

Soja-eiwit en en hyperlipidemie

Xiao en mdewerkers van het Banting Centrum voor Onderzoek, Ottawa, waren de eersten die het effect van alcohol-gewassen soja-eiwitisolaat (bevat zeer lage niveaus van isoflavonen) onderzochten op de expressie van retinoïnezuurreceptorgenen en DNA-bindende activiteit bij ratten. 2007-12-01

Soja verlicht menopauze

Uit vooraanstaand Amerikaans onderzoek blijkt dat soja menopauzale ongemakken verlicht. Het aantal opvliegers daalt met 45% bij consumptie van een sojarijke voeding. 2007-09-12

Sojaconsumptie evenaart effect bloeddrukverlagende medicijnen

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat een sojarijke voeding de bloeddruk tot 10% doet dalen. 2007-07-10

Soja-isoflavonen stimuleren botopbouw

Uit een recent artikel in het toonaangevende European Journal of Clinical Nutrition blijkt dat isoflavonen de botopbouw significant stimuleren en de afbraak fors verminderen. Soja bevat deze isoflavonen van nature. 2007-06-04

Sojaconsumptie leidt tot opmerkelijke verbetering bij metabool syndroom

Sojaconsumptie heeft een gunstig effect op het bloedlipidenprofiel en de insulineresistentie. 2007-04-10

AdeZ lanceert fruit en soja drank

AdeZ is een reeks van fruit en soja dranken gelanceerd door Unilever in het Verenigd Koninkrijk. Het is het eerste nieuwe belangrijke merk dat door Unilver wordt gelanceerd. 2007-03-30

Vandemoortele Groep (Alpro) neemt SoFine Foods over

De directies van Vandemoortele en Heuschen & Schrouff Foods Group bevestigen de overname van SoFine Foods, dochterbedrijf van Heuschen en Schrouff, door Vandemoortele. 2006-06-23

Soja-isoflavonen verminderen het botverlies bij Chinese vrouwen in de vroege menopauze

Soja-isoflavonen kunnen bij postmenopauzale vrouwen het botverlies significant verminderen. 2006-06-20

Cholesterol kan beheerst worden met voeding

In België heeft twee op de drie personen last van verhoogde cholesterol. Een te hoge cholesterol is de belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten. 2005-10-01

Soja-eiwit verbetert het cholesterolverlagende effect van plantaardige sterolesters

Een combinatie van soja-eiwit en plantaardige sterolesters vermindert het totale cholesterolgehalte met 26%, veel meer dan de individuele componenten. 2004-08-16

Sojamelk wordt toegestaan bij Amerikaanse schoolmaaltijden

Op 19 mei 2004 heeft het landbouwcommittee van de senaat een wet goedgekeurd om het kinderen mogelijk te maken dat ze bij hun schoolmaaltijd sojamelk kunnen krijgen in plaats van koemelk. 2004-06-10

Gentechlabeling

Vanaf 18 april 2004 gelden in de Europese Unie striktere voorschriften voor het etiketteren en traceren van producten die met behulp van genetische modificatie zijn geproduceerd. 2004-04-20

Soja zou prostaatkanker kunnen stoppen

Volgens een artikel in Biology of Reproduction, geloven Amerikaanse onderzoekers dat soja isoflavonen zouden kunnen helpen om kaalheid te behandelen en de ontwikkeling van prostaatkanker bij mannen te voorkomen. 2004-04-12

Soja verlaagt risico op hartziekten bij Chinese vrouwen

Japanse onderzoekers vonden dat sojaconsumptie omgekeerd geassocieerd was met het risico van coronaire hartziekten. 2003-09-18

Isoflavonengehaltes in het serum van Japanners

Japanse en Britse onderzoekers bepaalden de hoeveelheden van phytoestrogens in het serum van Japanners en Britten en vonden 15 meer isoflavonen in het bloed van de Japanners. 2002-11-05

Het eten van sojaproducten in de kindertijd kan het risico op borstkanker verlagen

De studie concludeerde dat een hoge soja-inname tijdens de adolescentie bij de Aziaten die in de VS wonen geassocieerd was met een significante vermindering van het risico op borstkanker en dat dit risico verder verminderde met hoge inname als een volwassene. 2002-08-26

Soja-isoflavonen verlichten postmenopauzale symptomen

Een behandeling met soja-isoflavonen kan een veilige en effectieve alternatieve therapie zijn om postmenopauze symptomen te behandelen. 2002-03-25

Commentaren

Voeg uw commentaar toe

Name


Email (optioneel)


Titel


Commentaar


Code:
Vul de anti-spam code in 7161