Gezondheidsnieuws betreffende soja
Deze studie werd uitgevoerd om de anti-kanker effecten daidzeïne en zijn metabolieten in knaagdieren te onderzoeken.
2013-01-08Deze study concludeerde dat op basis van de verkregen cijfers ongezoete sojaproducten en isoflavonen een beschermend effect hebben op het risico van type 2 diabetes.
2011-11-21Amerikaanse onderzoekers hoopten een beschermend effect van de probiotische bacteriën Lactobacillus rhamnosus op colitis ulcerosa bij muizen te kunnen aantonen, maar in de plaats daarvan vonden ze dat soja-eiwit in staat was om de ontsteking te verminderen.
2011-07-01Uit een nieuwe studie blijkt dat de consumptie van soja-eiwit het totaal cholesterol en niet-HDL cholesterol waarden significant verlagen en dat dit effect veel sterker is dan voor melkeiwit, bij patiënten met matig hoog cholesterolgehalte.
2011-01-10Uit een Braziliaans onderzoek blijkt dat soja-isoflavonen slaapproblemen bij vrouwen in de menopauze kunnen verminderen.
2010-10-29De studie concludeerde dat een hoge inname van soja-isoflavonen geassocieerd wordt met een lager risico op borstkankerherval bij postmenopausale met progesteron- en oestrogeenafhankelijke borstkanker en deze die behandeld werden met het anti-kanker geneesmiddel anastrozol.
2010-10-25Soja kan ongemakken tijdens de menopauze verlichten, zo blijkt uit recent Italiaans onderzoek. De isoflavonen, natuurlijke plantenbestanddelen uit soja, kunnen namelijk het aantal opvliegers verminderen.
2010-02-10Onderzoekers analyseerden gegevens van de Shanghai Breast Cancer Survival Study, waarbij 5042 vrouwen tussen de 20 en 75 jaar met borstkanker werden gevolgd. Zij vonden dat vrouwen met de hoogste sojaconsumptie 29 procent minder kans hadden op overlijden en 32 procent minder kans op hervallen in vergelijking met patiënten met de laagste inname.
2009-11-04De consumptie van soja zou wel eens een gunstig effect kunnen hebben op het risico van een beroerte. Personen die meer dan 300 gram sojaproducten consumeerden hadden 77% minder risico op een beroerte dan degenen die minder dan 50 gram sojaproducten consumeerden.
2009-09-12Een Canadese studie toonde aan dat een levenslange blootstelling aan soja-isoflavonen remmend werkt op de ontwikkeling van dikke darmkanker bij mannelijke Sprague-Dawley ratten.
2009-02-20Soja-eiwit inname oefent een geslachtspecifieke invloed uit op het risico van het metaboolsyndroom, met een licht verlaagt risico bij vrouwen, maar een verhoogd risico bij mannen. Aanvullende onderzoeken zijn nodig om deze resultaten te bevestigen en om de exacte mechanismen van de waargenomen effecten te bepalen.
2009-01-12Vrouwen die elke dag een portie soja gebruiken, hebben 18 percent minder kans op het ontwikkelen van borstkanker. Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim 35.000 Chinese vrouwen.
2008-09-22Zelfs een matige inname van soja-eiwit kan een gunstige invloed hebben op de verschillende bloedlipiden. Dat blijkt uit een nieuwe meta-analyse naar de invloed van soja-eiwit op de bloedcholesterol.
2008-08-06Uit een Amerikaans onderzoek komen aanwijzingen dat regelmatige sojaconsumptie de progressie van prostaatkanker afremt.
2008-06-17Soja lijkt ook gunstig voor de gezondheid van de tanden. Dit blijkt uit een Japanse studie waaraan bijna 4.000 Japanse studentes deelnamen. De studie werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift BioMed Central Public Health.
2008-05-05Voor het eerst toont een wetenschappelijke studie aan dat een hoge sojaconsumptie de kans op het ontwikkelen van een hersenbloeding aanzienlijk kan doen dalen. Het in Japan uitgevoerde onderzoek wijst op een risicodaling van maar liefst 54%.
2008-04-04Het aantal mensen met diabetes neemt schrikbarend toe. Wereldwijd gaat het inmiddels om ruim 245 miljoen mensen en over 20 jaar zullen dat er naar schatting 380 miljoen zijn.
2008-03-08Volgens een onderzoek door wetenschappers van de Universiteit van Illinois en het Instituto de Fermentaciones Industriales in Madrid kan fermentatie de allergeniciteit van soja verminderen en de hoeveelheid aminozuren verhogen.
2008-01-09Xiao en mdewerkers van het Banting Centrum voor Onderzoek, Ottawa, waren de eersten die het effect van alcohol-gewassen soja-eiwitisolaat (bevat zeer lage niveaus van isoflavonen) onderzochten op de expressie van retinoïnezuurreceptorgenen en DNA-bindende activiteit bij ratten.
2007-12-01Uit vooraanstaand Amerikaans onderzoek blijkt dat soja menopauzale ongemakken verlicht. Het aantal opvliegers daalt met 45% bij consumptie van een sojarijke voeding.
2007-09-12Sojaconsumptie heeft een gunstig effect op het bloedlipidenprofiel en de insulineresistentie.
2007-04-10Soja-isoflavonen kunnen bij postmenopauzale vrouwen het botverlies significant verminderen.
2006-06-20In België heeft twee op de drie personen last van verhoogde cholesterol. Een te hoge cholesterol is de belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten.
2005-10-01Een combinatie van soja-eiwit en plantaardige sterolesters vermindert het totale cholesterolgehalte met 26%, veel meer dan de individuele componenten.
2004-08-16Volgens een artikel in Biology of Reproduction, geloven Amerikaanse onderzoekers dat soja isoflavonen zouden kunnen helpen om kaalheid te behandelen en de ontwikkeling van prostaatkanker bij mannen te voorkomen.
2004-04-12Japanse onderzoekers vonden dat sojaconsumptie omgekeerd geassocieerd was met het risico van coronaire hartziekten.
2003-09-18Japanse en Britse onderzoekers bepaalden de hoeveelheden van phytoestrogens in het serum van Japanners en Britten en vonden 15 meer isoflavonen in het bloed van de Japanners.
2002-11-05De studie concludeerde dat een hoge soja-inname tijdens de adolescentie bij de Aziaten die in de VS wonen geassocieerd was met een significante vermindering van het risico op borstkanker en dat dit risico verder verminderde met hoge inname als een volwassene.
2002-08-26Een behandeling met soja-isoflavonen kan een veilige en effectieve alternatieve therapie zijn om postmenopauze symptomen te behandelen.
2002-03-25