Soja - Informatie over soja en sojaproducten
Soja verlaagt kans van sterfte bij borstkanker
Soja is een belangrijke bron van isoflavonen, plantaardige hormonen (fyto-oestrogenen) die het risico op borstkanker zouden verlagen. Eerdere studies toonden aan dat het soja-isoflavoon genisteïne de groei bevorderde van oestrogeenafhankelijke tumors in ratten (waarvan de eierstokken werden verwijderd) en de groei bevorderde van borstkankercellen in proefbuizen. Deze studies hebben geleid tot bezorgdheid over het verbruik van isoflavonen en sojaproducten bij borstkankerpatiënten. Maar epidemiologische studies hebben aangetoond dat sojaconsumptie veilig is en zelfs omgekeerd gerelateerd is aan het risico op borstkanker. Een nieuwe studie gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association en uitgevoerd door wetenschappers van het Amerikaans Vanderbilt University Medical Center bevestigt dat de inname van sojaproducten daadwerkelijk het risico op overlijden en herval na borstkanker verminderen.De onderzoekers concludeerden dat sojaconsumptie na borstkanker veilig is en zelfs geassocieerd is met een hogere kans om te overleven. De consumptie van producten met minimaal 11 gram soja-eiwitten is voldoende voor een positief gezondheidseffect.
Bron: Soy food intake and breast cancer survival. JAMA. 2009 Dec 9;302(22):2437-43.