Soja - Informatie over soja en sojaproducten
Soja verlaagt risico op hartziekten bij Chinese vrouwen
Eerdere studies toonden een gunstig effect van sojaconsumptie op gezondheid van het hart en bloedvaten. Er zijn verschillende mechanismen geformuleerd om dit beschermende effect te verklaren, zoals verbetering van de vetprofielen, verlagen van de bloeddruk, verbetering van vasculaire reactiviteit en remming van de oxidatie van LDL-cholesterol.Xianglan en medewerkers waren de eersten die een prospectieve studie uitvoerden om het effect van soja op het voorkomen van hartziekten te bepalen bij de deelnemers van de Shanghai Women's Health Study. Informatie over de gebruikelijke inname van sojaproducten werd verkregen bij 64.915 vrouwen met behulp van een vragenlijst, waarop ze konden vermelden hoeveel sojaproducten, zoals tofu en sojamelk, ze consumeerden.
De auteurs concludeerden dat sojaconsumptie omgekeerd geassocieerd was met het risico van coronaire hartziekten.
Bron: Soy food consumption is associated with lower risk of coronary heart disease in Chinese women. J Nutr. 2003 Sep;133(9):2874-8.