Soja - Informatie over soja en sojaproducten
Isoflavonengehaltes in het serum van Japanners
Epidemiologische studies tonen aan dat Aziaten veel lagere frequenties van prostaat- en borstkanker vertonen dan Westerlingen. Zij consumeren minder vet, meer voedingsvezels en opvallend meer sojaproducten, die rijk zijn aan isoflavonen. Deze isoflavonen kunnen het lichaam beschermen tegen hormoonafhankelijke kankers en andere ziekten. Maar consumeren Aziaten dan daadwerkelijk zoveel sojaproducten?Deze studie onderzocht enkel mannen en vrouwen ouder dan 40 jaar, omdat de onderzoekers ervan uitgingen dat die eerder een typisch Japans dieet zouden volgen. Wel stijgt recentelijk in Japan het risico op borst- en prostaatkanker. Zou het feit dat steeds meer Japanners hun traditioneel dieet verlaten, ten voordelen van een meer Westerse dieet?
Bron: Phytoestrogen concentrations in serum from Japanese men and women over forty years of age. Journal of Nutrition. 2002 Oct;132(10):3168-71.