Soja - Informatie over soja en sojaproducten
Soja-isoflavonen verminderen het botverlies bij Chinese vrouwen in de vroege menopauze
Ongeveer een op de drie vrouwen hebben hinder van osteoporose tijdens en na de menopauze. De belangrijkste oorzaak van dit verhoogde risico op osteoporose is het verlaagde oestrogeengehalte in het bloed. Daarom worden menopauzale vrouwen dikwijls behandeld met oestrogenen, maar dit is niet zonder risico's. Oestrogeentherapie verhoogt lichtjes het risico op borstkanker en baarmoederhalskanker. Daarom bestaat er een behoefte voor een alternatieve behandeling met natuurlijke producten en zonder bijwerkingen.De onderzoekers concludeerde dat soja-isoflavonen het botverlies significant kunnen verminderen bij postmenopauzale vrouwen. De optimale hoeveelheid isoflavonen bedraagt 80 tot 90 mg per dag. Deze hoeveelheid isoflavonen vindt men in ongeveer 700 ml sojamelk.
Bron: Soy isoflavones attenuate bone loss in early postmenopausal Chinese. Eur J Nutr. 2006 Jun 8.