Soja - Informatie over soja en sojaproducten
Soja-eiwit en metaboolsyndroom
Eerdere studies associƫren de inname van isoflavonen en soja-eiwit met verbeterde lipidenprofielen, glucose homeostase en bloeddruk, maar er bestond nog geen epidemiologisch onderzoek betreffende het effect van de soja-eiwit inname op het metaboolsyndroom. Het metaboolsyndroom treft een op de vijf mensen en het voorkomen stijgt met de leeftijd. Het wordt gekenmerkt door zwaarlijvigheid, hoge bloeddruk, verminderde HDL cholesterol en verhoogde triglyceriden. Een studie toonde een gunstig effect op de glycemische controle en lipidenprofiel bij 42 postmenopauzale vrouwen die rood vlees vervingen met soja-eiwit en sojanoten, en inverse associatie tussen de inname soja en het risico van glucosurie (de uitscheiding van glucose in de urine) bij postmenopauzale vrouwen. Andere studies vonden een positieve associatie tussen de consumptie van soja-eiwit en betere lipidenprofielen.Deze studie bevat tal van zwakke punten: de voedingsfrequentievragenlijst werd niet geverifieerd en andere factoren kunnen van invloed zijn op de bekomen resultaten. Bijvoorbeeld, het hoogste kwartiel van soja-eiwit inname verbruikte 10% meer vet, 20% meer cholesterol en 6% meer niet-soja-eiwit dan het laagste kwartiel. De inname van cholesterol en niet-soja-eiwit verhoogde met een hogere inname van soja-eiwit, wat tegenstrijdig lijkt.
Deze studie concludeerde dat soja-eiwit inname een geslachtspecifieke invloed uitoefent op het risico van het metaboolsyndroom, met een licht verlaagt risico bij vrouwen, maar een verhoogd risico bij mannen. Aanvullende onderzoeken zijn nodig om deze resultaten te bevestigen en om de exacte mechanismen van de waargenomen effecten te bepalen.
Bron: Soy protein intake has sex-specific effects on the risk of metabolic syndrome in middle-aged and elderly Chinese. J Nutr. 2008 Dec;138(12):2413-21.