Soja - Informatie over soja en sojaproducten
Soja-eiwit verbetert het cholesterolverlagende effect van plantaardige sterolesters
Hoge cholesterolgehaltes worden gelink met een hoger risico op hart- en vaatziektes. Cholesterol kan verlaagd worden door bepaalde voedingscomponenten, zoals plantaardige sterolen en soja-eiwit. Deze studie onderzocht of een gecombineerd dieet van plantaardige sterolesters met soja-eiwit of met isoflavonen extra cholesterol-verlagende effecten zou vertonen. Mannelijke hamsters werden in 6 groepen ingedeeld en werden gedurende 5 weken gevoed met diëten die verschillende componenten bevatten: caseïne (referentie), plantaardige sterolesters, soja-eiwit, soja-isoflavonen, plantaardige sterolesters en soja-eiwit of soja-isoflavonen en plantaardige sterolesters. Alle diëten bevatten dezelfde hoeveelheid cholesterol, nl. 0,08g cholesterol per100g voeder.De studie concludeerde dat een combinatie van soja-eiwit en plantaardige sterolesters het totale cholesterolgehalte met 26% verlaagde, veel meer dan de individuele componenten.
Bron: Soy protein enhances the cholesterol-lowering effect of plant sterol esters in cholesterol-fed hamsters. J Nutr. 2004 Jan;134(1):143-8.