Soja - Informatie over soja en sojaproducten
Nieuwe studie ondersteunt het cholesterolverlagende effect van soja-eiwit
Uit een nieuwe studie blijkt dat de consumptie van soja-eiwit het totaal cholesterol en niet-HDL cholesterol waarden significant verlagen en dat dit effect veel sterker is dan voor melkeiwit, bij patiƫnten met matig hoog cholesterolgehalte.De wetenschappers onderzochten de effecten van de inname van soja-eiwit op het lipidenprofiel in een gerandomiseerde en gecontroleerde studie. Ze onderzocht ook het effect op de uitscheiding van galzuren en neutrale sterolen. De mannen en vrouwen die deelnamen aan deze studie moetsen LDL-cholesterol waarden vertonen van 100 en 200 mg/dl en mochten geen andere vetverlagende behandeling volgen. Verder werden enkel die deelnemers geselecteerd die positief reageerden op behandeling van Colesevelam.
De studie concludeerde dat inname van soja-eiwit een cholesterolverlagend effect heeft dat sterker is dan die van melkeiwit. Deze bevindingen ondersteunen niet de hypothese dat een verhoogde excretie van galzuren belangrijk is voor de cholesterolverlagend effecten van eiwitten.
Bron: Effects of soy protein on lipoprotein lipids and fecal bile acid excretion in men and women with moderate hypercholesterolemia. The Journal of Clinical Lipidology. 2010 Nov-Dec;4(6):531-42.