Soya - Contact  
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

Botontkalking

Dit kan een beetje raar klinken, maar teveel calcium in onze voeding kan juist botontkalking veroorzaken. Dit kan verklaard worden doordat teveel calcium leidt tot een vroegtijdige veroudering van de beencellen. Bij botontkalking gaat het niet over te weinig calcium, maar wel over een vroegtijdige veroudering van de beencellen.

Werking van de beencellen

De opname van calcium vereist de werking van twee gespecialiseerde cellen: osteoblasten en osteoclasten. De osteoblasten maken beenmatrijs, waarop zich calcium kan vastzetten. Het verwijderen van calcium uit de beenderen wordt geregeld door andere cellen nl. osteoclasten.

Ontstaan van botontkalking

Bij de vorming van beenmatrijs sterven ongeveer 50 tot 70% van de osteoblasten.(1) Omdat het aantal keer dat een cel kan delen genetisch is vastgelegd zal de vervangingscapaciteit van de osteoblasten sneller worden uitgeput als veel calcium op een regelmatige basis wordt geabsorbeerd. En als de vervangingscapaciteit uitgeput is zal er door een gebrek aan osteoblasten botontkalking ontstaan.

Waarom wordt teveel calcium in de beenderen opgeslagen?

Ons lichaam probeert zoveel calcium op te nemen uit ons voedsel als benodigd. Zo wordt dagelijks slechts ongeveer 200 mg wordt geabsorbeerd in het bloed, ongeacht of wij 300 mg of 700 mg calcium dagelijks verbruiken. Maar als wij teveel calcium verbruiken wordt toch teveel calcium opgenomen. Testen hebben aangetoond dat bij een vijfvoudige inname van calcium tweemaal zoveel calcium wordt opgenomen (2). Onze spieren kunnen slechts functioneren als het calciumgehalte van het bloed binnen bepaalde grenzen ligt. Een te hoog bloedcalciumgehalte zou de activiteit van de spieren lamleggen en de dood kunnen veroorzaken. Daarom zal het lichaam het teveel aan calcium transporteren naar de beenderen. Het overtollige calcium in de beenderen wordt uiteindelijk terug gedeporteerd naar het bloed, zoniet zouden de beenderen die buffercapaciteit verliezen.

Hoe kan je dan toch botontkalking voorkomen?

Er zijn belangrijkere factoren dan calciuminname om botontkalking te helpen voorkomen. Teveel calcium zal op korte termijn de botdichtheid verhogen maar op lange termijn zullen de beenderen eerder verslijten, met botontkalking tot gevolg.

Om botontkalking tegen te gaan zijn de volgende factoren belangrijk:
  • De voeding moet voldoende vitamine D bevatten, of de huid moet voldoende worden blootgesteld aan het zonlicht, waardoor het lichaam zelf vitamine D kan aanmaken.
  • Voldoende bewegen is misschien de belangrijkste factor. Het is gekend dat astronauten veel beenmassa verliezen als ze zich in een gewichtloze toestand bevinden. Omgekeerd, zullen beenderen in massa toenemen, indien ze dikwijls aan druk en buiging worden onderheven.

Referenties

(1) Jilka RL, et al, Osteoblast programmed cell death (apoptosis): modulation by growth factors and cytokines. J. Bone Miner. Res. 1998/13 (5) / 793-802
(2) O'Brien, K.O. et al, Increased efficiency of calcium absorption from the rectum and distal colon of humans. American Journal of Clinical Nutrition 1996 / 63 (4) / 579-583.

Commentaren

Ik ben 51 jaar. In 1996 is bij mij osteoporose geconstateerd, maar niet in heel ernstige mate. Als kind heb ik veel melk gedronken en pap en yoghurt gegeten. Kunt u mij iets meer vertellen, bijvoorbeeld waarom het gebruik van zuivel slecht is? Mijn internist raadt mij juist aan veel zuivelproducten te eten / drinken. Wilt u a.u.b. reageren?
Gerard - 10/12/2014

De "Harvard Nurse" studie onderzocht bij 77761 vrouwen naar het verband tussen de consumptie van zuivelproducten en botbreuken. Daaruit bleek dat vrouwen die meer dan 3 porties zuivelproducten consumeerden juist meer last hadden van botontkalking dan vrouwen die geen zuivelproducten consumeerden. Landen waar osteoporose veel voorkomt, zoals Zweden, Engeland, Denemarken en Nederland zijn juist landen waar de zuivelconsumptie hoog is.

Dit zijn een aantal mogelijke verklaringen:
- Melk bevat naar verhouding veel zwavelzuurhoudende aminozuren zoals methionine. Deze aminozuren zorgen ervoor dat meer calcium door de nieren wordt verwijderd.
- Te veel calcium in het bloed is toxisch. Indien het calicumgehalte te hoog wordt, bv. na het consumeren van zuivelproducten, wordt de extra calcium tijdelijk in de beenderen opgeslagen. Nadien wordt de calcium weer terug afgegeven aan het bloed. Dit steeds weer opnemen en afgeven van calcium leidt tot versnelde veroudering van de beendercellen.

Om osteoporose te voorkomen moet men:
- hoeveelheid dierlijk eiwit (melk, vlees,...) beperken
- niet roken
- alcoholgebruik beperken
- voldoende beweging en oefening
- zoutgebruik beperken
- geen fosforzuurhoudende softdrinks (zoals cola) drinken
- voldoende vitamine D opnemen (of contact met zonlicht)
- consumeer meer sojaproducten (bevatten isoflavones)
Rob - 11/12/2014

Zuivel en botontkalking

Mmmmm... Vertel er dan wel even bij dat dezelfde studie zelf ook erop uitkomt dat het eten van magere melkproducten kanker zou stimuleren en volle melkprodukten niet.
Overgewicht zou asthma stimuleren.
Teveel vitamine A bij zwangere vrouwen leidt tot afwijkingen bij de baby.
Al die studies duiden op hetzelfde: een gezonde voeding begint bij verse groenten, is "rijk", dus gevarieerd en niet eentonig.
Melk heeft zijn plaats, net als soja zijn plaats heeft. Wij zijn omnivoren...
wim - 11/12/2014

calcium en zuivel

Zuivel is een bron van calcium, dat staat als een paal boven water. Onderzoeken hebben echter aangetoond dat zuivelconsumenten meer last hebben van botbreuken dan mensen die weinig of geen zuivelproducten gebruiken. Het antwoord op dit raadsel van jullie eigen voedingsdeskundige was dat koemelk calcium bindt, waardoor het niet kan worden opgenomen. Ik vind dit uiterst twijfelachtig. De betere voedingsboeken geven volgens mij het antwoord; Wanneer de calcium-inname groot is, moet er evenredig veel vitamine D en magnesium worden ingenomen. Calcium "verbruikt"deze stoffen, en wanneer deze niet aanwezig zijn, wordt calcium niet meer opgenomen. Magnesium zit steeds minder in de voeding, dus is een supplement geen overbodige luxe, ook al eet je geen zuivel. Biologische sojabonen bevatten trouwens aardig wat magnesium. Pas op voor goedkope magnesiumpreparaten; deze bevatten magnesiumoxide, dat het maagzuur neutraliseert! Koop liever het wat duurdere magnesiumcitraat.
Fred - 28/02/2019

Voeg uw commentaar toe

Name


Email (optioneel)


Titel


Commentaar


Code:
Vul de anti-spam code in 3909