Soja - Informatie over soja en sojaproducten
Soja en gezondheid van het hart
Hartaandoeningen zijn wereldwijd een belangrijke doodsoorzaak en zijn goed voor een derde van alle sterfgevallen. Studies hebben aangetoond dat een gezonde voeding, met inbegrip van een hogere inname van plantaardige eiwitten, en een gezonde levensstijl de incidentie van hartziekten kunnen verminderen. Veel observationele studies en meta-analyses hebben het verband tussen een verhoogde sojaconsumptie en hartziekten onderzocht. Aziaten hebben een veel lagere incidentie van hartziekten dan Noord-Amerikanen, een verschil dat wordt toegeschreven aan hun hoge sojaconsumptie. Verwerkte sojaproducten, zoals sojaburgers en -nuggets, kunnen veel natrium en toegevoegde suikers bevatten, wat de potentiële voordelen voor de gezondheid van het hart teniet kan doen. Het beste is te kiezen voor hele sojavoeding, zoals tempeh, natto, tofu, edamame en sojamelk, die minimaal bewerkt zijn en weinig toegevoegde suikers en natrium bevatten.Verlaagt cholesterol
Studies hebben aangetoond dat de consumptie van soja-eiwitten de slechte cholesterol kan verlagen en de goede cholesterol kan verhogen. Dit is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat soja-eiwit rijk is aan verbindingen genaamd isoflavonen, waarvan is aangetoond dat ze de opname van cholesterol in de darmen remmen.Verlaagt de bloeddruk
Verschillende studies hebben aangetoond dat de consumptie van sojaproducten een gunstig effect kan hebben op de bloeddruk. Dit is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat soja rijk is aan peptiden, kleine eiwitten waarvan is aangetoond dat ze een ontspannend effect hebben op de bloedvaten. Een meta-analyse concludeerde dat sojaconsumptie de systolische en diastolische bloeddruk aanzienlijk verbeterde in vergelijking met controles [1].Verbetert de endotheelfunctie
Endotheelcellen bekleden de bloedvaten en spelen een belangrijke rol bij het regelen van de bloedstroom en het voorkomen van de vorming van bloedklonters. Studies hebben aangetoond dat de consumptie van sojaproducten de endotheelfunctie kan helpen verbeteren, wat op zijn beurt het risico op hartziekten kan helpen verminderen. Isoflavonen hebben antioxiderende en ontstekingsremmende effecten en induceren de productie van stikstofmonoxide om het endotheel gezond te houden [2]. Dagelijkse consumptie van soja-eiwit met isoflavonen kan leiden tot gunstige vasculaire effecten, onafhankelijk van lipiden en antioxidanten bij gezonde postmenopauzale vrouwen [3].Vermindert ontstekingen
Ontsteking is een belangrijke factor bij vele chronische ziekten, waaronder hartziekten. Studies hebben aangetoond dat de consumptie van sojaproducten de ontsteking kan helpen verminderen en kan beschermen tegen hartziekten. Een Chinese studie onderzocht het verband tussen de consumptie van soja en ontstekingsmarkers bij mensen. Zij vonden dat de ontstekingsmarkers IL-6 en TNFα omgekeerd samenhingen met de inname van soja, met een verschil tussen de hoogste en laagste kwintielen van 25,5% voor IL-6 en 14% voor TNFα [4].Referenties
[1] Z Mosallanezhad et al. Complement Ther Med. 2021;59:102692. Soy intake is associated with lowering blood pressure in adults: A systematic review and meta-analysis of randomized double-blind placebo-controlled trials.[2] K Yamagata. Soy Isoflavones Inhibit Endothelial Cell Dysfunction and Prevent Cardiovascular Disease. J Cardiovasc Pharmacol 2019 Sep;74(3):201-209.
[3] F M Steinberg et al. Soy protein with isoflavones has favorable effects on endothelial function that are independent of lipid and antioxidant effects in healthy postmenopausal women. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 78, Issue 1, July 2003.
[4] S H Wu et al. Soy Food Intake and Circulating Levels of Inflammatory Markers in Chinese Women. J Acad Nutr Diet. 2012 Jul; 112(7): 996–1004.