Soya - Contact  
Soja  -  Informatie over soja en sojaproducten
Home Sojaproducten Gezondheidsvoordelen Nieuws Recepten met soja Zelf tempeh maken

Automatische sojamelkmakers

Volgens fabrikanten van sojamelkmakers (of sojamelkmachine) kan je daarmee heel gemakkelijk zelf sojamelk maken, kan je er veel geld mee besparen en weet je precies wat de ingrediënten zijn. Indien nodig kan je zelf extra ingrediënten toevoegen zoals suiker, zoetstoffen, smaakstoffen, verdikkingsmiddelen en zout om de smaak te bekomen van commerciële sojamelk.

We vinden de aankoop van een automatische sojamelkmaker enkel verantwoord indien je veel sojamelk maakt, bv. enkele keren per week. Met gewoon keukengereedschap kan je hetzelfde eindresultaat bekomen, maar dan heb je wat meer tijd nodig en is de opbrengst wat lager. Dat betekent dat er minder voedingsstoffen in het water worden opgelost.

Hoe werkt zo'n sojamelkmachine? In principe moet je enkel de geweekte sojabonen en water toe voegen en op de startknop drukken. Er zijn sojamelkmakers op de markt met filter zoals SoyQuic, Vegan Star, SoyaJoy en SoyWonder. En andere filterloze sojamelkmakers zoals Premium SoyQuick en SoyaDirect. Deze nieuwste generatie van sojamelkmakers bevat geen interne filter meer, wat het reinigen vergemakkelijkt, maar het is misleidend omdat de sojamelk nadien nog door een aparte filter moet.

Onderdelen van een sojamelkmaker

De meeste modellen zijn samengesteld uit de volgende onderdelen:
  • Verwarmingselement: dat kan een verwarmingselement zijn dat wordt ondergedompeld in de vloeistof of één dat is ingebouwd in de bodemplaat.
  • Een container die de sojamelk bevat, plus wat extra ruimte om te voorkomen dat de sojamelk overkookt.
  • Een filterbeker die de sojabonen vasthoudt. Het oppervlak bestaat uit een plaat met zeer fijne gaatjes waardoor water of sojamelk kan passeren.
  • Sensoren om het overkoken van de sojamelk te voorkomen.
  • Motor met roestvrij stalen roerblad om de sojabonen te malen.
  • Een microprocessor om het proces van verwarmen en mengen te controleren.
  • Sommige automatische sojamelkmakers hebben extra onderdelen of opties: een opening om extra ingrediënten toe te voegen of een kit om tofu te maken.

De werking van een automatische sojamelkmaker

De instructies van de sojamelkmachines variëren lichtjes naargelang het merk maar in principe komt het hierop neer:
  • Weeg of meet 80 tot 120 gram droge sojabonen. Normaal wordt hiervoor een maatbeker bijgeleverd.
  • Spoel de sojabonen en laat ze gedurende 8 uur weken in water. Spoel de geweekte sojabonen weer met water. Sommige fabrikanten van sojamelkmakers beweren dat hun machine sojamelk kan maken met ongeweekte sojabonen. Echter, de smaak is niet zo goed en de opbrengst is lager. Dus belangrijke voedingsstoffen blijven achter in de pulp.
  • Doe de sojabonen in de filterbeker en bevestig deze in de sojamelkmaker.
  • Voeg koud of warm water in de container. Normaal staan er markeringen voor de min. en max. hoeveelheid water aan de binnen- of buitenkant van de container.
  • Steek het netsnoer in en druk op de startknop. De sojamelkmaker zal eerst het water verwarmen tot ongeveer 80° C en dan beginnen met het malen van de sojabonen.
  • Na ongeveer 15 minuten geeft de sojamelkmaker aan dat de cyclus is voltooid en dat u de sojamelk in een andere container kan overgieten. De pulp of okara, die nog in de filterbeker achterblijft kan worden gebruikt als een gezond ingrediënt voor brood of soep.

Commentaren

Sojamelkmachine nodig?

Ik vraag mij af of die machine eigenlijk wel nodig is? Soja, of amandelmelk kan je toch ook als volgt maken: sojabonen laten weken voor 1 nacht , uitspoelen , water bijdoen en mixen met staafmixer...
Huysje - 07/01/2015

Sojamelkmachine nodig?

Je hebt inderdaad geen sojamelkmachine nodig om sojamelk of amandelmelk te maken. Ik maak steeds amandelmelk door amandelen te mixen in water. Maar zelf sojamelk maken lukt me beter met een sojamelkmachine. Deze machine verhit eerst de sojabonen tot 80°C (om enzymen die een bonensmaak produceren af te breken) en vermaalt dan de sojabonen tot de juiste fijnheid (niet te grof en niet te fijn) om optimaal rendement te behalen . Zonder machine zou je de sojabonen ook eerst kunnen verhitten maar het is toch moeilijk om de sojabonen juist te vermalen. Als je te grof maalt bekom je een te dunne sojamelk, terwijl bij een te fijne vermaling je problemen hebt met de filtratie.
Rob - 07/01/2015

sojamelkmaker

Hoi,ik ben ook op zoek naar een sojamelkmaker. Ik heb een beetje rondgesurft en vind eigenlijk maar 1 merk nl Soyabella. Het ziet er wel een goed toestel uit, maar het is alleen via buitenlandse sites te verkrijgen en dat heb ik toch niet zo graag, bv voor wat garantie enzo betreft. Waar hebben jullie jullie soyamelk maker gekocht? Hebben jullie ondertussen al lekkere recepten gevonden? Alvast bedankt voor de reactie.
Groetjes Els
Els - 31/03/2015

sojamelkmaker

Ikzelf gebruik al jaren de Soyapower. Na 300 batches werkt deze sojamelkmaker nog als nieuw. Heb ik wel in de US besteld.In België kan je terecht bij brouwland.com en in Nederland bij leuc.nl.
Erik - 31/03/2015

sojamelkmachine kopen in Vlaanderen

weet iemand waar ik een goeie sojamelkmachine kan kopen in Vlaanderen (liefst West- of Oost-Vlaanderen)
TimBrugge - 07/04/2015

Filter

Een z.g. permanent koffiefilter, rvs of verguld, zeeft de fijnstmogelijk gemalen sojapulp perfect uit!. Verder alleen een pannetje en thermometer nodig. Het allerbeste resultaat krijg je, als je de bonen grof breekt en dan de schilletjes wegspoelt alvorens ze te weken, wat dan ook wat korter kan.
Danny Hänkel - 12/01/2017

Voeg uw commentaar toe

Name


Email (optioneel)


Titel


Commentaar


Code:
Vul de anti-spam code in 3786