Soja - Informatie over soja en sojaproducten
Cholesterol claim
In 1999 keurde de FDA (Food and Drug Administration, USA) een wet goed die toelaat dat producenten van sojaproducten op hun verpakking de gunstige gezondheidseffecten van soja-eiwit mogen vermelden, namelijk het verminderen van het risico op hartziekten. Deze regel is gebaseerd op de volgende conclusie van de FDA. Voedingsmiddelen die soja-eiwitten bevatten als onderdeel van een dieet laag aan verzadigde vetten en cholesterol verkleinen het risico op hartziekten, doordat het bloedcholesterol gehalte verminderd wordt.Recente klinische proeven hebben aangetoond dat de consumptie van soja-eiwitten in vergelijking met andere eiwitten zoals deze van melk of vlees de totale en de LDL-cholesterol gehaltes in het bloed doen dalen.
Voedingsmiddelen die aanspraak kunnen maken op deze gunstige gezondheidseffecten zijn o.a. sojadrinks, tofoe, tempeh, vleesvervangers op basis van soja en mogelijk ook enkele gebakken voedingsmiddelen. Voedinsmiddelen die deze aanspraak maken moeten ook voldoen aan andere eisen: zoals laag gehalte aan cholesterol, vetten en verzadigde vetten. Deze extra eisen zijn niet van toepassing op voedingsmiddelen gemaakt van de hele sojaboon en waaraan geen extra vetstoffen worden toegevoegd.
Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat dagelijks 25 gram sojaproteïne nodig is om te kunnen spreken van een significant cholesterolverlagend effect. Om de gezondheidsaanspraak te kunnen maken moet het voedingsmiddel minstens 6.25 gram sojaproteïne bevatten, omdat ervan wordt uitgegaan dat er per dag meerder sojaporties worden genuttigd.